Annonce
Læserbrev

Sundhed. Verdens diabetes dag - forebyggelse er afgørende

Annonce

Debat: Den 14. november er det Verdens diabetes dag. En dag, hvor vi sammen sætter fokus på diabetes – både forebyggelse og behandling. Diabetes dagen er en god anledning til at stoppe op og tænke over, hvordan vi lever, og hvilke vaner, vi giver videre til vores børn.

Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype i Danmark og udgør cirka 80 procent af det samlede antal diabetikere og flere og flere, rammes. Skal vi bremse udviklingen af type 2-diabetes, så er et godt sted at starte, at give gode, sunde vaner videre til vores børn. Arvelighed er en faktor, men man kan komme langt med sund kost og motion, når det handler om at forebygge og bremse udviklingen af sygdommen.

Bevægelse og viden om sund kost må og skal være en del af vores børns skolegang, men vi forældre har også et stort ansvar. Vi voksne er rollemodeller, og giver vi de gode vaner om for eksempel sund mad videre, så er vi godt på vej til at forebygge en rigtig træls sygdom.

Børn skal have morgenmad, frokost og aftensmad, så batterierne er ladet op hele dagen, og de har energi til at gå i skole, og dyrke deres fritidsinteresser. Jeg er selv mor til tre, og jeg ved, at det kan være svært at nå det hele. Men jeg håber, at hvis vi nu alle bruger dagen i dag på at overveje, om vi kan gøre noget anderledes eller bedre for vores børn – så er vi sammen et lille, men vigtigt, skridt videre for at sikre vores børn den bedste og sundeste fremtid, uden diabetes.

Jane Heitmann. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Lemvig

Første soja-båd til Thyborøn

Annonce
Læserbrev

Politik. Vi skal arbejde os ud af klimakrisen

Debat: Som konservativ energiordfører er jeg meget tilfreds med den nye klimalov, hvor Danmark igen viser omverdenen, at vi vil gå forrest i den grønne omstilling. Med klimaloven forpligter vi os til at reducere Danmarks CO2-udspil med 70 procent i 2030 og være helt klimaneutrale i 2050. Det er meget ambitiøst, men jeg tror på, at det kan lade sig gøre, hvis vi fortsætter med mere energi fra vindmøller og mere omstilling til el fremfor fossile brændstoffer. Vi har ikke alle løsninger i dag, men vi kan omvendt ikke sidde med hænderne i skødet. Selvom vi ikke kender hele vejen, kan vi godt sige, at vi kender målet. Det har jeg også noteret mig, at erhvervslivet mener. Vækst og arbejdspladser er forudsætningen for vores børns fremtid, og ikke mindst for den grønne omstilling. Den grønne omstilling handler ikke om, at vi skal lukke og slukke for hele for vores samfund, men om at udvikle vores samfund til at blive CO2-neutralt om 30 år. Allerede før valget sagde vi, at vi ønskede en ny klimalov med bindende femårige delmål og et styrket klimaråd. Det har vi også fået i aftalen, og det er vi selvfølgelig rigtig glade og stolte af. Derudover har vi sikret, at den grønne omstilling sker sammen med erhvervslivet. Kvoteannulleringer vil blive brugt i mindst muligt omfang, fordi vi har sikret, at aftalepartierne skal være enige om at bruge dem. Vi skal arbejde os ud af krisen, og vores hensigt er at skabe en grønne omstilling på en billig og effektiv måde, der skaber jobs. Vi skal lave grøn omstilling uden at revolutionere vores hverdag og traditioner. Vi skal hverken stoppe med at spise dansk mad, eller lukke produktionen i Danmark så vi mister vores jobs. Vi skal ikke holde op med at bruge strøm, men vi skal bruge grøn strøm og bruge den effektivt – og huske at slukke lyset efter os. Det er sund fornuft. Vi skal finde ud af, hvordan vi gør tingene smartere. Erhvervslivet er allerede gået foran, og de ser potentiale i den grønne omstilling og masser af jobs. I Danmark er vi heldigvis rigtig dygtige til at tænke innovativt og få det bedste ud af de teknologiske muligheder. Derfor er vores virksomheder også klar til at udvikle de løsninger der gør, at vi kan få en grønnere hverdag uden at skulle opgive flæskestegen til jul og sommerferien til de varme lande.