Annonce
Læserbrev

Liv. Genoplivning – plus og minus

Annonce

Debat: For nogle få dage siden fik jeg en slem forskrækkelse, da jeg hørte morgenradio. Man vil tage den ret, jeg og min hustru har, til at fravælge genoplivning via vores livstestamenter fra os. Sådanne har vi begge oprettet via Sundhed.dk for ikke at risikere, at vi skel ende som grønsager til ulempe for samfundet, vore børn og os selv.

Jeg synes, det er fremragende, at så mange unge og midaldrendes liv reddes ved den massive indsats, vi har oplevet de senere år med hjertestartere og personer, der uddanner sig til at hjælpe med hjertemassage i lokalområdet. Det er et plus, og det er ikke det, mit indlæg retter sig imod.

Minusset er den urimelighed, der ligger i, at man ikke længere kan få lov at sove stille ind i stedet for at skulle i gennem en voldsom genoplivning og måske ende, som før antydet. I hvert fald, når man har nået en vis høj alder (vi er cirka 80 og 85 år), så samfundstabet nok ikke er så stort!

Måske kunne man på højeste sted ændre signaler endnu. Lad dog os, der har truffet en sådan beslutning, få mulighed for at få et udskifteligt, men tydeligt armbånd (som dem man får på sygehusene), der kan være velkendte for de personer, der vil hjælpe, så vore ønsker kan respekteres. Det kræver, at armbåndet gøres kendt og nævnes i de instruktioner, der er ved hjertestarterne. Man skal selvfølgelig selv være ansvarlig for at bære armbånd, som skal kunne anskaffes let og billigt.

Jeg har i flere år talt åbent om problemet – både ved et møde i Laden med socialudvalg (provokeret af et indlæg, der oplyste, at der opsat hjertestarter i Kvickly) og i et møde i højskoleforeningen, hvor lederen af hospicet i Hvide Sande holdt indlæg om de svære valg, når man skal herfra. Vi har haft et langt, lykkeligt liv og har truffet et valg. Lad dog os og borgere med samme indstilling få deres vilje

Per Østerbye. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Lemvig

Første soja-båd til Thyborøn

Annonce
Læserbrev

Politik. Vi skal arbejde os ud af klimakrisen

Debat: Som konservativ energiordfører er jeg meget tilfreds med den nye klimalov, hvor Danmark igen viser omverdenen, at vi vil gå forrest i den grønne omstilling. Med klimaloven forpligter vi os til at reducere Danmarks CO2-udspil med 70 procent i 2030 og være helt klimaneutrale i 2050. Det er meget ambitiøst, men jeg tror på, at det kan lade sig gøre, hvis vi fortsætter med mere energi fra vindmøller og mere omstilling til el fremfor fossile brændstoffer. Vi har ikke alle løsninger i dag, men vi kan omvendt ikke sidde med hænderne i skødet. Selvom vi ikke kender hele vejen, kan vi godt sige, at vi kender målet. Det har jeg også noteret mig, at erhvervslivet mener. Vækst og arbejdspladser er forudsætningen for vores børns fremtid, og ikke mindst for den grønne omstilling. Den grønne omstilling handler ikke om, at vi skal lukke og slukke for hele for vores samfund, men om at udvikle vores samfund til at blive CO2-neutralt om 30 år. Allerede før valget sagde vi, at vi ønskede en ny klimalov med bindende femårige delmål og et styrket klimaråd. Det har vi også fået i aftalen, og det er vi selvfølgelig rigtig glade og stolte af. Derudover har vi sikret, at den grønne omstilling sker sammen med erhvervslivet. Kvoteannulleringer vil blive brugt i mindst muligt omfang, fordi vi har sikret, at aftalepartierne skal være enige om at bruge dem. Vi skal arbejde os ud af krisen, og vores hensigt er at skabe en grønne omstilling på en billig og effektiv måde, der skaber jobs. Vi skal lave grøn omstilling uden at revolutionere vores hverdag og traditioner. Vi skal hverken stoppe med at spise dansk mad, eller lukke produktionen i Danmark så vi mister vores jobs. Vi skal ikke holde op med at bruge strøm, men vi skal bruge grøn strøm og bruge den effektivt – og huske at slukke lyset efter os. Det er sund fornuft. Vi skal finde ud af, hvordan vi gør tingene smartere. Erhvervslivet er allerede gået foran, og de ser potentiale i den grønne omstilling og masser af jobs. I Danmark er vi heldigvis rigtig dygtige til at tænke innovativt og få det bedste ud af de teknologiske muligheder. Derfor er vores virksomheder også klar til at udvikle de løsninger der gør, at vi kan få en grønnere hverdag uden at skulle opgive flæskestegen til jul og sommerferien til de varme lande.