Annonce
Debat

Debat: Småøer ønsker handling bag gode intentioner

Annonce

Infrastruktur: Sommerens færger fulde af turister og de seneste befolkningstal fra Danmarks Statistik viser med al tydelighed, at mange har opdaget de danske småøers kvaliteter. Øerne har naturen, dyrelivet, roen og fællesskabet. De har plads til forskellighed, til unge og ældre og til at leve det liv, som den enkelte ønsker.

Skal de små øer leve året rundt og ikke kun i sommermånederne, kræver det dog vilje og indsats fra vores politikere. Både nationalt og kommunalt. Først og fremmest er regelmæssig, billig færgedrift en forudsætning for, at mennesker bosætter sig her, eller at turister vælger Tunø frem for Thailand.

En anden forudsætning for at opretholde de små øer som helårssamfund er muligheden for at få et sted at bo, og også på dette område er der udfordringer på småøerne, blandt andet i form af begrænsede lånemuligheder. Historier om interesserede tilflyttere, der får ja til lån i Silkeborg, men nej, når adressen er Strynø, er desværre ikke enestående, og der er behov for at sikre lige vilkår for alle.

Derfor er det også glædeligt, at så mange folketingspolitikere, kommuner og repræsentanter fra realkreditinstitutterne mødte frem ved den konference, som Sammenslutningen af Danske Småøer for nyligt afholdt for at sætte fokus på øernes udfordringer og muligheder.

Her oplevede vi stor lydhørhed og velvilje fra kommuner og repræsentanter fra realkreditinstitutterne, og nu glæder vi os til, at der kommer handling bag de gode intentioner.

Vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde med folketingspolitikere, kommunale politikere, embedsfolk og alle andre, så vi sammen kan skabe en fremtid, hvor Danmark ikke kun findes i de store byer, men hvor det er muligt at leve hele året og hele livet på de små øer.

Dorthe Winther
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Lemvig

Første soja-båd til Thyborøn

Annonce
Læserbrev

Politik. Vi skal arbejde os ud af klimakrisen

Debat: Som konservativ energiordfører er jeg meget tilfreds med den nye klimalov, hvor Danmark igen viser omverdenen, at vi vil gå forrest i den grønne omstilling. Med klimaloven forpligter vi os til at reducere Danmarks CO2-udspil med 70 procent i 2030 og være helt klimaneutrale i 2050. Det er meget ambitiøst, men jeg tror på, at det kan lade sig gøre, hvis vi fortsætter med mere energi fra vindmøller og mere omstilling til el fremfor fossile brændstoffer. Vi har ikke alle løsninger i dag, men vi kan omvendt ikke sidde med hænderne i skødet. Selvom vi ikke kender hele vejen, kan vi godt sige, at vi kender målet. Det har jeg også noteret mig, at erhvervslivet mener. Vækst og arbejdspladser er forudsætningen for vores børns fremtid, og ikke mindst for den grønne omstilling. Den grønne omstilling handler ikke om, at vi skal lukke og slukke for hele for vores samfund, men om at udvikle vores samfund til at blive CO2-neutralt om 30 år. Allerede før valget sagde vi, at vi ønskede en ny klimalov med bindende femårige delmål og et styrket klimaråd. Det har vi også fået i aftalen, og det er vi selvfølgelig rigtig glade og stolte af. Derudover har vi sikret, at den grønne omstilling sker sammen med erhvervslivet. Kvoteannulleringer vil blive brugt i mindst muligt omfang, fordi vi har sikret, at aftalepartierne skal være enige om at bruge dem. Vi skal arbejde os ud af krisen, og vores hensigt er at skabe en grønne omstilling på en billig og effektiv måde, der skaber jobs. Vi skal lave grøn omstilling uden at revolutionere vores hverdag og traditioner. Vi skal hverken stoppe med at spise dansk mad, eller lukke produktionen i Danmark så vi mister vores jobs. Vi skal ikke holde op med at bruge strøm, men vi skal bruge grøn strøm og bruge den effektivt – og huske at slukke lyset efter os. Det er sund fornuft. Vi skal finde ud af, hvordan vi gør tingene smartere. Erhvervslivet er allerede gået foran, og de ser potentiale i den grønne omstilling og masser af jobs. I Danmark er vi heldigvis rigtig dygtige til at tænke innovativt og få det bedste ud af de teknologiske muligheder. Derfor er vores virksomheder også klar til at udvikle de løsninger der gør, at vi kan få en grønnere hverdag uden at skulle opgive flæskestegen til jul og sommerferien til de varme lande.