Annonce
Debat

Debat: Patienterne strømmer til, mens vi bliver færre til at tage os af dem

Annonce

Sundhed: Antallet af patienter, der har brug for hjælp og behandling på et offentligt sygehus, udvikler sig kun i én retning, og det er opad.

Sidste år kom der således 25.000 flere patienter indad dørene på de offentlige hospitaler, viser tal fra Danske Regioner. At der bliver ved med at komme flere patienter er ikke nyt. Det er til gengæld både foruroligende og nyt, at vi bliver færre og færre ansatte på sygehusene til at tage hånd om det stigende antal patienter.

For mens der altså kom 25.000 flere patienter i 2018, så sagde sundhedsvæsenet farvel til 500 såkaldt patientrettede ansatte på de offentlige sygehuse i samme år ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Patienterne strømmer altså til, mens vi bliver færre sundhedspersoner til at tage os af dem.

Det er overvejende social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og andre grupper, der er blevet færre af, så dette indlæg skrives ikke for at få hyret flere læger, selvom der i øvrigt er mangel på speciallæger mange steder i sundhedsvæsenet. Nej, jeg skriver for at advare de ansvarlige politikere om en af de triste konsekvenser af den langvarige underfinansiering af sundhedsvæsenet. Og det er desværre både trist og forkert, at der bliver færre såkaldt varme hænder til at tage sig af det stadig stigende antal patienter.

Derfor vil jeg opfordre den socialdemokratiske regering og støttepartierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten til at finde de nødvendige ressourcer i sundhedsvæsenet i den finanslov, de forhandler om nu. For der skal flere midler til, hvis vi skal have mulighed for at tage hånd om de mange flere patienter, der har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet. Det er ofte ældre mennesker, som – heldigvis – lever længere og har behov for behandling af flere sygdomme i længere tid.

Derfor bør det i finanslovsforhandlingerne sikres, at der er penge til både nye behandlinger og flere patienter plus politisk prioriterede forbedringer indenfor psykiatrien. Jeg ved, at regeringen er opmærksomme på, at der er brug for flere hænder i det pressede sundhedsvæsen. Dette er, som jeg forstår det, også grunden til forslaget om 1.000 nye sygeplejersker. Her er det vigtigt at huske, at når sygeplejersker og læger har fået mere travlt, hænger det blandt andet også sammen med, at der de senere år er fyret social- og sundhedsassistenter, lægesekretærer og andre gode kolleger i gentagne sparerunder. Hvis der ikke sker grundlæggende forbedringer af økonomien, vil det fortsætte, og så er vi lige vidt.

Derfor: Stop underfinansieringen - løft sundhedsvæsenet.

Andreas Rudkjøbing
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Lemvig

Første soja-båd til Thyborøn

Annonce
Læserbrev

Politik. Vi skal arbejde os ud af klimakrisen

Debat: Som konservativ energiordfører er jeg meget tilfreds med den nye klimalov, hvor Danmark igen viser omverdenen, at vi vil gå forrest i den grønne omstilling. Med klimaloven forpligter vi os til at reducere Danmarks CO2-udspil med 70 procent i 2030 og være helt klimaneutrale i 2050. Det er meget ambitiøst, men jeg tror på, at det kan lade sig gøre, hvis vi fortsætter med mere energi fra vindmøller og mere omstilling til el fremfor fossile brændstoffer. Vi har ikke alle løsninger i dag, men vi kan omvendt ikke sidde med hænderne i skødet. Selvom vi ikke kender hele vejen, kan vi godt sige, at vi kender målet. Det har jeg også noteret mig, at erhvervslivet mener. Vækst og arbejdspladser er forudsætningen for vores børns fremtid, og ikke mindst for den grønne omstilling. Den grønne omstilling handler ikke om, at vi skal lukke og slukke for hele for vores samfund, men om at udvikle vores samfund til at blive CO2-neutralt om 30 år. Allerede før valget sagde vi, at vi ønskede en ny klimalov med bindende femårige delmål og et styrket klimaråd. Det har vi også fået i aftalen, og det er vi selvfølgelig rigtig glade og stolte af. Derudover har vi sikret, at den grønne omstilling sker sammen med erhvervslivet. Kvoteannulleringer vil blive brugt i mindst muligt omfang, fordi vi har sikret, at aftalepartierne skal være enige om at bruge dem. Vi skal arbejde os ud af krisen, og vores hensigt er at skabe en grønne omstilling på en billig og effektiv måde, der skaber jobs. Vi skal lave grøn omstilling uden at revolutionere vores hverdag og traditioner. Vi skal hverken stoppe med at spise dansk mad, eller lukke produktionen i Danmark så vi mister vores jobs. Vi skal ikke holde op med at bruge strøm, men vi skal bruge grøn strøm og bruge den effektivt – og huske at slukke lyset efter os. Det er sund fornuft. Vi skal finde ud af, hvordan vi gør tingene smartere. Erhvervslivet er allerede gået foran, og de ser potentiale i den grønne omstilling og masser af jobs. I Danmark er vi heldigvis rigtig dygtige til at tænke innovativt og få det bedste ud af de teknologiske muligheder. Derfor er vores virksomheder også klar til at udvikle de løsninger der gør, at vi kan få en grønnere hverdag uden at skulle opgive flæskestegen til jul og sommerferien til de varme lande.